Omvang Eurogritaffaire veel groter dan gedacht
Het asbestschandaal rond Eurogrit blijft zich uitbreiden. Bedrijven houden inmiddels rekening met een gezamenlijke schade van meerdere honderden miljoenen euro’s. Vandaag diende een rechtszaak tegen de leverancier van Eurogrit, waarbij het straalbedrijf Muehlhan een voorschot eiste van 2,4 miljoen euro.
Advocaten en vertegenwoordigers van andere bedrijven waren op het kort geding in Dordrecht afgekomen, omdat deze zaak van belang is voor hun schadeclaims. 594 bedrijven hebben de afgelopen maanden gewerkt met straalgrit van Eurogrit uit Dordrecht. Dat blijkt uit een nieuwe inventarisatie die de Inspectie SZW (de voormalige Arbeidsinspectie, red) vandaag bekend maakte. Na de ontdekking van kankerverwekkend asbest in het middel, begin oktober, ging het nog om 140 bedrijven. ,,Daar blijken veel tussenhandelaren tussen te zitten’’, zegt Paul van der Burg van de inspectie.
Het grit is gebruikt op 842 locaties om vuil en roest van staal te stralen. Dat is gebeurd op de Willemsbrug en De Hef in Rotterdam en ook op een booreiland in de Noordzee. Voor de asbestsanering vliegt nu twee keer in de week een helikopter naar dit P15-platform, zegt Muehlhan. Onder meer om abseilers te brengen die het schoonmaakwerk op lastig bereikbare plekken doen.
Meerwerk
Branchevereniging OnderhoudNL raamde de schadekosten voor alle bedrijven begin november op 200 miljoen euro, maar dat bedrag is inmiddels opgelopen door vertragingen, meerwerk en boeteclausules, zegt directeur Okke Spruijt. Of het nu in de buurt komt van 500 miljoen euro, zoals sommige bedrijven schatten, kan hij niet zeggen. ,,We zijn nog aan het inventariseren.’’
Eurogrit wijst de miljoenenclaims van de hand. Het bedrijf beroept zich op de leveringsvoorwaarden en wil alleen het factuurbedrag vergoeden en de onkosten die de bedrijven hebben gehad aan asbestonderzoek. Bij Muehlhan gaat het om respectievelijk ruim 11.000 euro en 12.000 euro. ,,Net als onze klanten hebben wij iets geleverd gekregen waarvan we niet wisten wat er in zat’’, zegt advocaat Branda Katan namens Eurogrit. ,,In ons geval met asbest vervuilde grondstof uit Oekraïne voor grit. Ook onze werknemers maken zich zorgen.’’ Eurogrit benadrukt tegelijkertijd dat de gezondheidsrisico’s voor de mensen die met het grit gewerkt hebben nihil zijn. Het bedrijf beroept zich daarbij op onderzoek van het, door de Inspectie SZW ingeschakelde, instituut TNO.
Verzekerd
Eurogrit is niet verzekerd voor de schadeclaims. Volgens het bedrijf kan het zich niet verzekeren voor asbestzaken. De bedrijven hadden dat volgens haar zelf moeten doen.
De rechtbank doet op 6 december uitspraak.